Lima House (in design)

The house is located less than a kilometre from the sea, in Cascais. The program is divided clearly on its two floors. The ground floor, stands for social area in a continuous space (kitchen and living room), as the first floor for the private area (two bedrooms). The floor slab of the house expands in cantilever to the exterior. On one side, it hosts the cars arriving, on the other, a covered living area by the kitchen. Facing the street, the same slab swings a little to the outside on the west facade, expanding the house. In the other direction, it flies over the kitchen and stops at the beginning of the room, opening it to a double height. There, in a scenic moment, the light comes from above and from the huge span across the width of the house that opens it to a private garden inside the lot. The upper floor is open to the treetops all around its perimeter. The roof – separated from the rest of the building - is supported in four points and folds towards the garden creating, along the way, a generous porch that expands the room to the outside. The house, built in reinforced concrete by spatial/structural consequence, lives on a very intimate relationship with exterior pleasing us the idea of, ​​perhaps, at certain moments, creating that ambiguous feeling of not being able to distinguish if we are inside or outside. 

In the street, those who passes by see three horizontal planes in the air, miraculously hovering, contradicting the laws that keep us on earth.

 

Location: Cascais, Portugal | Client: António Lima e Susana Silva | Area: 220 m2 | Architecture: João Carmo Simões with Marta Tornelli | Structure: Eng. António Adão da Fonseca (ADF Consulting Engineers) | Aclimatization: Eng. Raul Bessa (GET)